Welke verlichting moet ik kiezen voor de woonkamer?

Wanneer de woonkamer moet worden ingericht hebben veel mensen vaak de meeste moeite met het uitkiezen van verlichting. Die koop je vaak voor jaren, terwijl bijvoorbeeld het bankstel na pakweg vijf jaar vaak aan vervanging toe is. De verlichting in een woning luistert nauw. Er moet voldoende licht zijn om te lezen of te werken, maar de verlichting moet ook sfeervol zijn als je een avond lekker relaxt op de bank zit of een gezellige avond met vrienden doorbrengt. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over welke verlichting je kiest.

Modern of romantisch?

De verlichting in de woonkamer moet natuurlijk aansluiten bij de rest van de inrichting. Als je hebt gekozen voor een strakke en moderne inrichting dan past daar geen weelderige kroonluchter bij. Wil je een romantische stijl, dan kun je juist wel kiezen voor een armatuur met veel kleine lampjes of juist voor meerdere gezellige schemerlampjes. Waar je ook voor kiest, zorg er altijd voor dat je in je woonkamer ook een lamp hebt die goed licht geeft. Dat is altijd handig als je iets moet lezen zoals de bereidingswijze van een gerecht of een artikel in de krant. Ook bij het handwerken is het vaak wel prettig als je genoeg licht hebt.

Kies voor spaarlampen

De gloeilamp is nu echt op zijn retour. Alle verlichting in huis kun je voorzien van spaarlampen. Door te kiezen voor LED lampen bespaar je niet alleen veel op energie, het is ook nog eens beter voor het milieu. Deze lampen zijn duurder in aanschaf dan de ouderwetse gloeilamp, maar ze gaan vele jaren mee. Een LED lamp kan makkelijk 15 jaar gebruikt worden voordat hij vervangen hoeft te worden. Als je niet precies weet welke spaarlamp een gloeilamp kan vervangen, vraag hierover dan advies in de winkel. Je kunt niet alleen kiezen uit verschillende sterktes maar ook uit diverse kleuren verlichting. Let bij het kopen van lampen altijd op dat je de juiste fitting kiest, hierin zijn twee maten verkrijgbaar.

Gebruik je verlichting als inbraakpreventie Je kunt verlichting automatisch aan en uit laten gaan door er een tijdschakelklok tussen te zetten. Ook zijn er moderne technieken mogelijk waarmee je de verlichting in je huis op afstand kunt bedienen via je smartphone. Zo kun je de lichten aan laten gaan als je niet thuis bent. Dit werkt prima als inbraakpreventie. Door de verlichting ook weer te laten doven op het moment dat je normaal gesproken gaat slapen bespaar je bovendien energie.