Welk bankstel past het beste in mijn woonkamer?

Een nieuwe bank of bankstel uitzoeken is altijd een hele klus. Als je in een willekeurig woonwarenhuis gaat shoppen of online op zoek gaat word je overspoeld met tientallen verschillende soorten en maten banken en bankstellen. Welke moet het worden? Lukraak bankstellen bekijken levert vaak alleen maar frustratie op. Je kunt beter systematisch te werk gaan.

Hoeveel zitplaatsen heb je nodig?

Allereerst moet je bepalen hoeveel mensen er op de bank moeten kunnen zitten. Ben je met zijn tweeën of heb je een gezin met vier kinderen, daar zit nogal een verschil in. Daar komt bij dat je natuurlijk ook rekening moet houden met de beschikbare ruimte in de woonkamer. Stel je hebt vijf zitplaatsen nodig, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een driezitsbank in combinatie met een tweezitter. Maar je kunt ook naast de driezitsbank twee losse fauteuils kopen. Die hebben het voordeel dat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst om de inrichting eventueel aan te passen. Nadeel van fauteuils is wel dat ze relatief veel ruimte in beslag nemen.

Wat voor stoffering kies je?

Een bank kan worden gestoffeerd met leer, kunstleer of stoffen bekleding. Waar je voor kiest hangt voor een groot deel af van je persoonlijke voorkeur. Een bankstel met stoffen bekleding is minder geschikt als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Als er een glas limonade over de bank gaat of als dat kat eens bij vergissing op de bank plast kan dat vlekken geven die lastig te verwijderen zijn. In het geval van huisdieren zijn er dan nog stoffen waar honden- en kattenharen hinderlijk aan blijven plakken. Een bankstel van leer of kunstleer is dan vaak een betere keuze.

Welke kleur past bij mijn interieur?

Veel mensen kiezen hun bankstel in een opvallende kleur. Dat wil zeggen: Als de rest van de inrichting donker is van tint, dan kiezen ze voor een licht bankstel en andersom. Z zorgt het bankstel voor een breekpunt en neemt het tegelijk een prominente plaats in de inrichting in. En dat laatste is natuurlijk volkomen terecht. De bank is de plek waar het gezin samenkomt en waar je zit om te ontspannen.

Kwaliteitsverschillen in bankstellen

Natuurlijk geldt ook voor een bankstel het gezegde ‘alle waar naar zijn geld’. Een goedkoop bankstel van enkele honderden euro’s zal geen leven lang meegaan. Maar als je van afwisseling houdt dan is dit misschien wel een goede keuze. Ook als je huisdieren of een jong gezin hebt dan is het idee dat de bank niet tien jaar mooi hoeft te blijven misschien een prettige gedachte. Wil je iets moois waar je vele jaren plezier van zult hebben dan investeer je misschien liever in een bankstel van betere kwaliteit met een langere levensduur.